9 Nisan 2016 Cumartesi

Münih (OktoberFest) Seyahat Rehberi

Münih (OktoberFest) Gezi Rehberi

Bildiğiniz üzere OktoberFest Almanya'nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde düzenlenen eylül ayının sonunda başlayıp ekim ayında biten bir festivaldir. Eylül ayında başlar ancak ekim ayının ilk pazar günü bittiği için OktoberFest olarak geçer.16 gün sürer ve bu süre zarfında 6 milyon ziyaretçiye ulaştığı söyleniyor. Tabi ki festivalin konsepti bira üzerine kurulmuştur. Sadece Münihli bira üreticilerinin özel birayı sunmalarına izin verilir. Festival alanı büyük çadırlardan (Bierzelt) oluşmaktadır. Bu biranın özelliği normal biralara göre biraz daha sert ve koyu renkli olmasıdır. Litrelik özel bardaklarda servis edilir.


Münih Havalimanı - OktoberFest Ulaşım


Fuar alanı Münih HBF'ye (Ana Tren İstasyonu) 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.
Münih havalimanından  S1 veya S8 treni ile Münih HBF'ye yarım saatte ulaşmak mümkün. Yok ben yürüyemem diyorsanız bence çok yanlış yaparsınız, buradan metroya binerek Theresienwiese durağında inip alana ulaşabilirsiniz.

OktoberFest'in Ana Girişi

OktoberFest Bira Çadırı (Bierzelt)
OktoberFest'ın Özel Litrelik Birası
Gelelim kıyafetlere, resimlerde gördüğünüz üzere gelirken geleneksel kıyafetler tercih ediliyor.
Erkeklerin giydiği kıyafetlere Lederhosen (Geyik Derisi pantolon) diz altına kadar gelen ve askılık ile gömleğe tutturulan pantolonlar giyiliyor. Altına baldırlara kadar gelen yün çoraplar giyiliyor. Baldırlar erkeğin en seksi yeri olarak kabul ediliyormuş :) bu yüzden o kısım açıkta bulunuyor.

Kadınlar ise Dirndl denen cıvıl cıvıl renklerden oluşan elbiseyi giyiyorlar. Derin dekolteye sahip olması aslında boyuna kalın bir kolye takılması için :) Ek olarak yandan örgülü saçlarda bu kıyafetin tamamlayıcı unsurundan. En önemli yeri ise bele bağlanan düğüm. Bu düğüm Sağda ise bekar, solda ise evli veya ilişkisi var, arkada ise dul, önde ise genç kız demek oluyormuş. Bu bilgiyi de her yerde bulamazsınız. Gençler artık buradan yürüyün :)
OktoberFest Fuar Alanı
Fuar sadece bira çadırlarından oluşmuyor. İçerisi en az Disneyland kadar eğlenceli. Yalnız rollercoaster ve diğer makinelere binmek için biraz çakır keyf olmakta fayda var. Çünkü gerçekten çok korkutucu görünüyor.

OktoberFest Çadırların içi
İçeride yer bulmak gerçekten çok zor oluyor. Çünkü genelde rezervasyon yaptıran büyük gruplar var. Aynı zamanda içeride gösteriler, canlı müzik gibi etkinlikler de var. Müzik derken pop müzik değil yöresel orkestralar tarafından yapılan müziklerden bahsediyorum.










Aşağıdaki çadırda dışarıdan görüldüğü üzere büyükbaş tabir ettiğimiz hayvan çevriliyor. Öğleden sonraki saatte büyük bir hayvandan kalan kısmı görüyorsunuz. Aynı zamanda özel sosları ile birlikte yapılan tavuk en çok tercih edilen yemekler arasında bulunuyor.

OktoberFest Spatenbrau Çadırı
OktoberFest Spatenbrau Çadırı İçi




















Münih OktoberFest Konaklama


Konaklamaya gelecek olursak bildiğiniz üzere 6 milyon ziyaretçinin geldiği bir festivalde yer bulmak çok zor olabiliyor. Çoğu yer aylar öncesinden rezerve ediliyor. Kalan yerlere ise çok pahalı fiyatlar isteniyor. Alanın yakınındaki çadırlar gençler tarafından en çok tercih edilen yerler oluyor. Zaten akşama kadar eğlendiğinizden sabah çimenliklerin üzerinde uyanmanız çok yüksek bir ihtimal ancak sizin yine de çantanızı bırakacak bir yeriniz olsun. :)

Ulaşım problemi olmadığı için kentin dışında gibi görünen ancak metro ile ulaşılması mümkün olan yerleri tercih edebilirsiniz.Bunun için metro haritasına öncesinde göz atmakta fayda var. Booking üzeride yer bulamadığınızda airbnb'den şansınızı deneyebilirsiniz.

Neticede sağlığınız yerindeyken katılmanızı şiddetle tavsiye edeceğim bir etkinlik. 
Şimdiden iyi eğlenceler dilerim.
Oktoberfest Güle Güle



4 Nisan 2016 Pazartesi

Terezin Gettosu

Terezin Nazi Kampı

Öncelikle belirtmek istiyorum ki, Terezin kentine girdiğiniz andan itibaren içinizi bir hüzün kaplıyor.

Kostel Vzkříšení Páně (Kıyamet Kilisesi)

Terezin Ulaşım

Terezin'e gelmek için Prag'da Nadrazi Holesovice metro durağına gidip oradan kalkan otobüsler ile yaklaşık 1 saat içinde ulaşabilirsiniz. Dönüşte otobüsler resimdeki kilisenin oradan kalkıyor.
Terezin Kamp Girşi
Kampa girerken resimde görüldüğü gibi sağ tarafta anıt mezarları görüyorsunuz. Kampın tarihi hakkında bilgi almak için tıklayınız. Önemli bir bilgi daha kamp için Türkçe broşür bulunuyor. Tur dışında gezmeyi tercih ederseniz bu konu da sıkıntı çekmiyorsunuz.
Arbeit Macht Frei (Çalışmak Özgür Kılar)

Resimden görüleceği üzere avlunun giriş kapısında gelen esirleri motive etmek amacıyla yazılmış tamamiyle yalan bir yazı bulunuyor.
















Kamp hakkında fazla da söylenecek söz yok aslında burada çektiğim resimleri paylaşacağım. Çünkü burayı anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor.
Terezin Kampı-Toplu Hücre
Toplu hücreler görüldüğü gibi ranzalardan oluşuyor. 10 kişilik bir oda da 60-70 kişi yerleştirildiği oluyormuş. Bu oda içinde soba olduğu için şanslı, çünkü bazı odalarda merkezi ısıtma sistemi kullanılmış ve odanın içinden sadece bir soba borusu geçiyor.









Bloklar arası avlular bulunuyor.
Terezin Kampı- Avlu
Terezin Kampı-Traş Odası















Birleşmiş milletler tarafından kontrole gelindiğinde esirlerin hijyenine önem verildiğini göstermek adına yapılan traş odası bulunuyor.












Terezin Kampı
 İnsanların ne hale geldiği resimdeki gibi anlatılmaya çalışılmış.


















Terezin Türkçe Broşür

Aşağıdaki broşürlerde detaylı bilgiler bulunuyor. Her yer numaralandırmış bir şekilde karşımıza çıkıyor ve broşür ile takip etmek işinizi kolaylaştırıyor. Bunun için broşürü paylaşıyorum en azından gitmeden önce bir fikriniz oluşur.

Terezin Türkçe Broşür



3 Nisan 2016 Pazar

Prag Seyahat Rehberi

Prag Gezi Rehberi

Kasımda Prag başkadır dedik ve biletleri aldıktan sonra kendimizi Vaclav Havel havalimanında bulduk. Buraya gelme amacımız aslında 2006 senesinden itibaren yapılan bir trance müzik etkinliği olan Transmission.
Prag Havalimanı
İlk önce belirtmekte fayda var. Çek Cumhuriyeti euro değil, koruna kullanıyor. Bu parayı ülkemizde bulmak zor. Euro ile gidip orada çevirebilirsiniz ama havalimanında beklendiği üzere kur farkı biraz yüksek. Size tavsiyem merkeze gidecek kadar para bozdurun.

Prag Havalimanı - Şehir Merkezi Transferi 

Merkeze yakın sayılan bir konumda olduğundan terminalden çıktıktan sonra 119 numaralı otobüs ile en yakın metro istasyonu olan Nadrazi Veleslavin'e geçilir. Zaten otobüsün son durağı olduğundan kaçırma şansınız yok. Otobüs biletleri durakta bulunan sarı otomatlardan alınıyor. Şehir merkezine gitmek için 32 kc olan 90 dk. boyunca sınırsız aktarma yapabileceğiniz biletten alabilirsiniz. Aynı bilet tüm ulaşım araçlarında geçerli oluyor. Toplu taşıma kullanırken 2 yada 3 günlük biletleri tercih etmeniz size avantaj sağlayacaktır. Biletsiz binebilirsiniz ancak bir anda ortaya çıkan görevliler tarafından yakalanma riskiniz yüksek.
Prag Metro Haritası

Gezilecek Yerler

Prag günümüze kadar güzelliğini koruyabilen bir şehir olduğundan ilk andan itibaren kendinizi orta çağ'da hissedeceksiniz. 3 günlük güzel bir plan ile tüm şehri rahat rahat gezebilirsiniz.

Bunun için yakın bölgeleri aynı gün içerisine koyarsanız rahat edersiniz. Her ne kadar ulaşım problemi olmasa da zamanı iyi değerlendirmek gerekir.

Astronomical Clock (Saat Kulesi):

Saat Kulesi

Aynı zamanda Eski Tarihi Meydan'da bulunan saat kulesi Prag'ın en önemli simgelerinden. Her saat başı önündeki kalabalıktan anlayacaksınız. Çünkü saat başında üzerinde bulunan 4 heykel tarafından hayatın özeti yapılıyor.
Soldan sağa doğru 1. Kibir ve kendini beğenmişliği, 2.Para gözlülüğü, 3. Ölümü, 4. Eğlenceyi tanımlıyor. Saat kulesine çıkmak için sağ tarafında bulunan yerden biletinizi alabilirsiniz. Yukarıdan manzara gerçekten çok etkileyici oluyor.










Charles Bridge (Karl Köprüsü):

Karl Köprüsü
İkinci durağımız Karl Köprüsü. Eski tarihi meydandan köprüye uzanan kral yolu diye adlandırılan yolu takip ederek kendimizi köprünün başında buluyoruz. Sağlı sollu heykeller (15 adet) ile süslenmiş olan bu köprü Vltava nehri üzerine kurulmuş tarihi bir köprüdür. Üzerinde sokak sanatçılarının çaldığı enstrümanlar eşliğinde kış mevsiminde sıcak şarabınızı yudumlayabilirsiniz.






St.Nicholas Church(Mala Strana):

St.Nicholas Church
Köprü geçişi sonra bizi karşılayacak olan St.Nicholas Kilisesi
barok tarzında olup 1755 yılında tamamlanmıştır. Rota üzerinde olduğundan geçerken merak edenler içine girebilir ancak kale içindeki katedrali tercih ederim.















Prague Castle(Prag Kalesi):

Prag Kalesi

Mala Strana bölgesinden yukarıya doğru yürüyerek kale bölgesine çıkıyoruz. Kale içinde St.Vitus katedrali bulunuyor. Burada da her saat başı kapıda bekleyen askerler nöbet değişimi yapıyor. Denk gelirseniz izlemenizi tavsiye ederim ancak bizim askerlerimiz ile kıyaslanamayacak derece olduğunu söyleyebilirim.







Petrin Tower( Petrin Kulesi):

Saat Kulesinden Petrin Tower

Bir eyfel kulesi sonrası çok insanı cezbetmeyen bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Çıkmak için teleferik kullanabilirsiniz yalnız biletin geçerli olduğu bir süre zarfı var. O saat dolmadan tekrar aşağıya inmeniz gerekiyor aksi takdirde ceza yeme ihtimaliniz bulunuyor. Bilet alırken buna dikkat etmenizi tavsiye ederim.






Zizkov Television Tower (Telekom Kulesi):


Telekom Kulesi

Telekom Kulesi içinden bir kesit




Zizkov bölgesinde bulunan bu kule şehrin her tarafından görülecek kadar uzun.(216 mt.) Panoramik bir Prag görüntüsü istiyorsanız kesinlikle çıkmalısınız. Hava kararmaya yakın çıkarsanız hem gündüz hem de akşam şehir görüntüsünü yakalamış olursunuz. Giriş için bileti tek kişi için 200 koruna civarıydı. İçerisinde restaurant ve cafe bulunuyor. Aynı zamanda resimdeki gibi tüpler içinde sallanarak şehri yukarıdan izleyebilirsiniz.

Diğer Yerler


Wenceslas Square, genellikle aktarma merkezi olacağından bolca vakit geçirebileceğiniz bir yer olacaktır. Neresi diye soracak olursanız Ulusal Müzenin olduğu cadde. Sağlı sollu mağazaların bulunduğu, yeme içme yerleri, hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlardan oluşan bir bölge.

Kafka Müzesi, buralara kadar gelmişken uğramadan geçmek olmaz Karl Köprüsünden Mala Strana bölgesine geçerken sağ alt tarafta kalıyor. Zaten baktığınızda görüyorsunuz.

Prag'da Yeme- İçme

Bu konu da herkesin zevki ayrı oluyor ancak size iki tane kesin gitmeniz gereken yer söyleyeceğim.

Birincisi U Medvidku, tamamiyle lokal bir yer olup menü olarak yeterince zengindir. Kendi yaptıkları biraları eşliğinde yemeğinizi yiyebilirsiniz. Benim özellikle tavsiye ettiğim portakallı ördek.
İkinci yer ise Pizerria Kmotra, burası turistlerin çok bilmediği bir mekan. Fiyat bakımından da gayet uygun.

Prag Gece Hayatı

Gelelim merakla beklenilen yere. Gezdik, yedik, içtik ve akşam oldu. Prag'da olduğunuz için çok şanslısınız çünkü her telden eğlencenin bol olduğu bir yerdesiniz.

Size 3 tane mekan söyleyeceğim.

Karlovy Lazne, Roxy ve Duplex.

Gece çıktığınıza buralara yakın diğer mekanları göreceksiniz. Tabi ki tercih sizin. 

Buralar beni açmadı ben daha değişik eğlence istiyorum diyorsanız,
Namesti Miru ve Vltavska metro durağı civarında Maps'ten baktığınızda kolaylıkla bulabilirsiniz.
K5 NightClub