11 Ağustos 2016 Perşembe

Etna'nın esaretindeki şehir Katanya

Katanya Seyahat Rehberi

Katanya bilindiği üzere Sicilya Özerk Bölgesinde bulunan bir şehir. Etna dağının eteklerinde kurulmuştur. Şehir tarihi ile ilgili detaylı bilgi isteyenler tıklayabilir. Size daha çok yarayacak olan bilgilere geçiyorum. Şehir'e çok büyük beklenti ile gitmek biraz hayal kırıklığı olabilir. Çünkü küçük bir avrupa şehri sonuçta. Şehir Etna'nın hakimiyeti altında, bunu görünce daha iyi anlayacaksınız, Etna'dan çıkan taşların kullanılmasından dolayı evlerin çoğu, caddeler, kaldırımlar ağırlıklı olarak siyah taştan yapılmış durumda.Genel olarak şehirde 2 gün yeterli olacaktır. Daha fazla zamanınız varsa yakın çevredeki Taormina ve Sirakuza'ya gidebilirsiniz. Buralara terminalden saat başı otobüs veya tren bulmanız da mümkün.

Katanya Havalimanı - Şehir Merkezi Transfer

Öncelikle İstanbul - Katanya Thy direk uçuş seferlerinin başlamasıyla birlikte önceden kampanyalı bilet bulma olasılığınız yüksek. Ancak ben Malta'dan buraya geçtiğim için uçuş bulmam daha kolay ve ucuz oldu.
Katanya Havalimanı- Volotea Boeing 717
Resimde gördüğünüz üzere Malta'dan geldiğimiz uçak Boeing 717. Her ne kadar güven vermezse de binmek zorundaydık. Uçuş süremiz yaklaşık yarım saat sürdü.

Havalimanı sonrası şehir merkezi transferi için terminal önündeki duraklardan Alibus firması ile 15 dk. içinde merkezde oluyorsunuz. Otobüs biletini şöfor'den 4 Euro karşılığında alabilirsiniz.






Katanya Gezilecek Yerler

Etna dışında çok fazla gezilecek yeri olmasa da şehir içindeki başlıca yerlerden bahsedeceğim.

Piazza Duomo:

Piazza Doumo - Katanya
Tren ve merkez otobüs duraklarına yakın olan bu meydan da aslında şehrin simgelerinden 1736 yılından kalan bu Fil çeşmesi ve Katanya katedrali bulunuyor.
Saint Agatha olarak da geçen bu katedral barok mimari ile yapılmış olup giriş ücreti olmadığından girip görülebilir.

















Piazza Vincenzo Bellini:

Piazza Vincenzo Bellini
Teatro Massimo Bellini, Şehirde bulunan bir opera binası ve aynı zamanda şehrin gece hayatının olduğu bölge olarak geçiyor. Gece hayatı derken o kadar hareket beklemeyin. Şehirdeki gece hayatı mantığı resimdeki cadde üzerinde bulunan pub tarzı yerler. Akşam olunca hareketlenmeye başlayan bu meydan da istediğiniz bir mekana oturup bir şeyler içebilir, insanlar ile muhabbet edebilirsiniz.
















Piazza Universita

Piazza Universita
Burası Katanya Üniversitesi'nin olduğu meydan olarak geçiyor. Resimde gördüğünüz karşınızdaki cadde şehrin en büyük caddesi olan Via Etna. Bu yolun Etna'ya kadar uzandığı söyleniyor. Sağlı sollu tipik her avrupa şehrinde bulunan bir alışveriş caddesi.



















Villa Bellini

Villa Bellini
Gördüğünüz üzere burası şehrin içinde bulunan büyük bir park.
Via Etna üzerinde bulunan bu parkta akşamları günün yorgunluğunu atabilirsiniz.














Santuario Maria Kilisesi

Santuario Maria Kilisesi
Villa Bellini'ye doğru çıkarken sağ tarafta kalan başka bir kilise. Etrafı son derece rezil bir durumda. Her taraf çöp ve çok pis kokuyor ancak kilise gösterişli duruyor.





















Diğer Yerler

Dediğim gibi şehirdeki başlıca görülmesi gereken yerler bu şekilde ancak zamanınız olması durumunda Benedettini Manastırını ve Balık pazarını gezebilirsiniz.

Katanya Sahilleri

Lido Azzurro
Yazın sicilya adasına gidiyorsanız gündüz sıcaklarında kendinizi bulduğunuz sahillere atmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü sıcakta şehirde dolaşmak pek mümkün olmuyor. Katanya merkezden Borsellini durağından kalkan lido playa otobüsüne binip 10 dk. sonra Lido Azzurro'da denize girme şansınız var. Plaj oldukça büyük ve özel bir alan olduğu için giriş ücreti ve şezlong ücreti var.
Denizi,limana yakın olduğundan çok temiz görünmese de girilemeyecek kadar değil.




Katanya'da Yeme - İçme

Katanya yeme içme konusunda hiç sıkıntı çekmeyeceğiniz yerlerden diyebilirim. İster balık, ister et, ister pizza. Şimdi siz bir kaç gidilesi yer tavsiye edeceğim. Buralara gitmeden dönmeyiniz.

I Santi Pizza Room

Santi Pizza Room - Margaritha
Resimde görüldüğü üzere son derece efsane görünüyor. İnanın tadı da bir harika. Yerine gelecek olursak Via Sangiulliano üzerinde bulunuyor. Mekan dışarıdan son derece salaş görünüyor. İlk başta acaba girmesem mi diye düşünebilirsiniz ama bence biran önce girip siparişiniz verin.


















Fud

Fud Burger
İkinci olarak Fud!! Fud konum itibari ile Villa Bellini karşısındaki Via Filomena sokağında bulunuyor. Sokağa girdiğinizde göreceksiniz sağlı sollu nevizade şeklinde yerler bulunuyor. Akşam saatlerinde baya kalabalık olduğunu söyleyebilirim. Resimde görüldüğü üzere hamburger yapıyor. Menüsünde eşek etinden yapılan hamburgeri bile mevcut. Ancak bizim tercihimiz en yenilebilir olan Buffalo Burger oldu.





Street Food

Resimde gördüğünüz üzere bu şekilde menülere her yerde rastlayabilirsiniz. Bu deniz ürünleri olan menü, bunun et üzerine olan çeşitleri de mevcut. Yine bu yer Via Etna'ya yakın bir konumda ve öğlen tercih edilebilir bir mekan.


























Spinella


Brioche
Resimde sağ tarafta gördüğünüz Brioche, bizdeki açmaya benzeyen bir ekmek türünün içine dondurma koyulması ile yeniliyor. Çok başarılı bir ürün olduğunu söyleyemeyeceğim. Bizim damak tadımıza pek uymuyor. Ancak sol tarafta gördüğünüz tartolet son derece başarılı. Üzerinde frangolo denilen bildiğimiz dağ çileği var ve ağzınızda o mükemmel kokusu ve tadı bırakıyor.

Aynı zamanda bu tür yerlerin çoğunda aperatif olarak geçen menüler mevcut. Bunlar bir içecek ile birlikte aranici dedikleri yine bizim içli köfteye benzeyen bir çeşit yiyecek ile servis ediliyor.
Öğlen vakti karnınız hafiften acıkmış ise bu tür bir şey ile geçiştirebilirsiniz.




Katanya Konaklama

Konaklama bakımından genel olarak sicilya gayet uygun. Otellerden çok B&B tarzında apartlar var.
Gayet temiz ve kullanışlı olan bu yerleri tercih edip şehir merkezinde kalmanızı tavsiye ederim.
Bölge olarak Via Etna caddesi civarlarından yerlere göz atabilirsiniz.